FORUM INAWERA http://www.forum.inawera.com/ |
|
PYTANIA DO AGNIESZKI http://www.forum.inawera.com/viewtopic.php?f=122&t=3440 |
Strona 5 z 8 |
Autor: | caffe23 [ 8 lut 2015, o 14:44 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
Mam do dyspozycji w domu praktycznie całe, nieogrzewane podpiwniczenie gdzie zrobiłem sobie małe laboratorium do mieszania aromatów. Panuje tam temperatura około 16-17 stopni. Zauważyłem, że gdy przeniosę część mieszanek na górę do ogrzewanej części domu gdzie jest temperatura niespadająca poniżej 22 stopni mieszanki dojrzewają szybciej. Czy dłuższy okres leżakowania ale w temperaturze 16st. nie wpływa negatywnie na smak mieszanek? Jaka powinna być temperatura (zalecana) w pomieszczeniu gdzie dojrzewają nasze mieszanki z aromatami, które testujemy? |
Autor: | Given [ 10 lut 2015, o 10:54 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
caffe23 napisał(a): Mam do dyspozycji w domu praktycznie całe, nieogrzewane podpiwniczenie gdzie zrobiłem sobie małe laboratorium do mieszania aromatów. Panuje tam temperatura około 16-17 stopni. Zauważyłem, że gdy przeniosę część mieszanek na górę do ogrzewanej części domu gdzie jest temperatura niespadająca poniżej 22 stopni mieszanki dojrzewają szybciej. Czy dłuższy okres leżakowania ale w temperaturze 16st. nie wpływa negatywnie na smak mieszanek? Jaka powinna być temperatura (zalecana) w pomieszczeniu gdzie dojrzewają nasze mieszanki z aromatami, które testujemy? Z doświadczenia z pracy nad dodatkami do Oleju Napędowego, okres "dojrzewania" (kondycjonowania) nie wpływa negatywnie na jakość "mieszanki", chyba że leżakujesz lq w ekstremalnych warunkach (w domu raczej niewykonalne ). |
Autor: | agaarom1 [ 10 lut 2015, o 12:36 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
Witam wszystkich bardzo gorąco:) Bardzo się cieszę, że bez się podoba nie mówiąc już, że jest lepszy od wzorca . Co do dojrzewania aromatu to temperatura, światło oraz czas jak najbardziej mają wpływ. W dużej mierze zależy to od składu chemicznego kompozycji i tak najbardziej optymalną temperaturą jest 18 stopni, chociaż w przypadku aromatów zawierających olejki to 6-12 stopni, zaś kompozycje zawierające duże ilości waniliny, czy etylowaniliny temperatura około 20 stopni ponieważ wanilina czy etylowanilina mają tendencję, przy niższych temperaturach do krystalizacji, co widzieliśmy w buteleczkach na wcześniejszych zdjęciach. Czas odgrywa też bardzo istotną rolę najbardziej optymalny jest okres około miesiąca aby cała kompozycja mogła się dobrze zbukietować. Pozdrawiam Aga |
Autor: | populares [ 13 lut 2015, o 20:38 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
Witam Na tzw. zielonym forum ludzie piszą, że odstawiają mieszanki na kaloryfer, do mikrofalówki - generalnie podwyższają temperaturę żeby przyśpieszyć dojrzewanie. Stary Chemik pisze, że wyższa temperatura wpływa na utlenianie nikotyny, tutaj czytam opinię fachowca, że najlepsza temp. to 16-18. Czyli wyższa temperatura nic nie przyśpieszy? Czy trzymanie mieszanek w 40-50 stopniach przez kilka-kilkanaście godzin może zaszkodzić mieszance(nikotynie)? |
Autor: | RobcigM [ 16 lut 2015, o 12:11 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
Pani Agnieszko. W świetle badań Dr. K.Farsalinos : http://gfn.net.co/downloads/2014/poster ... 0DA_AP.pdf oraz tego (zbyt alarmistycznego) artykułu: http://www.jsonline.com/watchdog/watchd ... 48941.html Poproszę o odpowiedź czy, i jeśli tak to, w których aromatach Inawery używa się/używano diacetyl i Acetylpropionyl (2,3-pentanodion))? Jestem świadomy, ze w dymie z papierosów analogowych oba te związki są w znacznie większej koncentracji. Poroszę o rzeczową odpowiedź. |
Autor: | agaarom1 [ 16 lut 2015, o 13:16 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
Witam:) Jeżeli chodzi o podwyższenie temperatury to moim zdaniem, nie jest to korzystne dla aromatu, gdyż w skład takiej kompozycji wchodzą różne substancje chemiczne. Jedne są bardzie a inne mniej odporne na wyższą temperaturę, nie wspominając już o nikotynie gdzie wyższa temperatura powoduje jej utlenianie. Ponadto pod wpływem temperatury zachodzą różne procesy chemiczne w aromacie mogą powstawać między innymi acetale, które niekorzystnie oddziaływują na aromat. Dlatego najlepiej jak aromat bukietuje się w temperaturze pokojowej. Odnośnie zaś, stosowania w naszych aromatach diacetylu i 2,3-pentanedionu muszę pochwalić się, że te związki są od dawna nie używane i nie będą, ponieważ mamy świadomość, że ze względu na (wysoką) edit: niską temperaturę wrzenia 88 stopni związki te mogą być szkodliwe dla zdrowia. Pozdrawiam Aga |
Autor: | RobcigM [ 16 lut 2015, o 16:50 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
Wydaje się, że chodzi raczej o zbyt niską temp. wrzenia Diacetylu ( 88stC) w porównaniu do PG (188st C) i VG (290stC). Cieszę się, że Inawera nie używa żadnego z ww związków. |
Autor: | inawera [ 16 lut 2015, o 17:08 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
RobcigM napisał(a): Wydaje się, że chodzi raczej o zbyt niską temp. wrzenia Diacetylu ( 88stC) w porównaniu do PG (188st C) i VG (290stC). Cieszę się, że Inawera nie używa żadnego z ww związków. Tak. Masz rację chodzi o niska temperaturę wrzenia. Pomyłkę Agnieszki składam na karb tego że oderwałem ją od innych ważnych prac i wręcz zmusiłem do szybkiego odpisania. Już edytowałem pomyłkę Agnieszki. |
Autor: | thomyboz [ 16 lut 2015, o 17:33 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
w sobote poszlo okolo 150ml bzu z dymem wszyscy zachwyceni.. kiedy sie zaczyna produkcja ?? i jak juz bez jest .. to czemu nie od razu Hugo zrobic ?? mysle na niemiecko-jezycznym rynku powinno isc.. kwiat czarnego bzu i minimalna kropelka miety.. http://de.wikipedia.org/wiki/Hugo_%28Cocktail%29 |
Autor: | inawera [ 16 lut 2015, o 18:08 ] |
Tytuł: | Re: PYTANIA DO AGNIESZKI |
thomyboz napisał(a): w sobote poszlo okolo 150ml bzu z dymem wszyscy zachwyceni.. kiedy sie zaczyna produkcja ?? i jak juz bez jest .. to czemu nie od razu Hugo zrobic ?? mysle na niemiecko-jezycznym rynku powinno isc.. kwiat czarnego bzu i minimalna kropelka miety.. http://de.wikipedia.org/wiki/Hugo_%28Cocktail%29 Jesteśmy firmą która w opisach aromatów nie używa "ach jaki super", "hit na rynku" itp. Podajemy zawsze link do opinii testerów. Dla nas jest to najsprawiedliwszy sposób poinformowania klientów o walorach aromatu. A testy aromatu właśnie trwają. To raz. Dwa to czas na produkcję a z tym bardzo, bardzo krucho. Za dwa tygodnie Agnieszka wybiera się na Targi Sweet Food i to jest priorytet. Jak już uporają się z aromatami na targi "czarny bez" zrobi się, przebada się i wprowadzimy do sprzedaży. Póki co nie mamy nawet wielu opinii do podparcia w opisie. P.S. Żałujcie że nie byliście u nas w firmie na degustacji bitej śmietany z aromatami jakie na nadchodzące targi zrobiła Aga. Z siedmiu, sześć palce lizać. Jabłko się nie udało. |
Strona 5 z 8 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |